Hallo wereld.

Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Bewerk of verwijder het, start dan met schrijven!

Wat is ransomware en hoe voorkom je dat je ermee te maken krijgt?

 

 

Het onderwerp is op dit moment zeer actueel ransomware oftewel gijzelsoftware. Gijzelsoftware komt veelvuldig voor op de Windows en Android platformen en in veel mindere mate op Mac OSX en IOS en Linux.

 

De bedoeling van gijzelsoftware is om al uw bestanden kapen en daarna tegen betaling van een aanzienlijk bedrag weer vrij te geven. De betaling geschied in de meeste gevallen door het overmaken van bitcoins. Er zijn zelfs criminelen bendes met een volledige ingerichte “klantenservice” die je dan precies uitleggen hoe je de betaling moet verrichten.

 

Infecteren gebeurd door het bezoeken van malafide websites, het downloaden van verkeerde apps, het openen van bijlages in geïnfecteerde mailtjes, sms’jes en zelfs tegenwoordig in WhatsApp berichten.

 

Infectie voorkomen?

 

  • Zorg altijd dat je besturing software up top date is, vaak is het vervelend dat je continu meldingen krijgt over updates maar deze zijn vaak wel nodig om de beveiliging van je device te optimaliseren.
  • Zorg voor een goede virusscanner met een firewall en houd deze up to date.
  • Open geen mailtjes, sms’jes en WhatsApp berichten met bijlages van onbekende. Banken, overheidsinstanties, postbezorgers etc. zullen nooit om je persoonlijke gegevens vragen via een mail, sms of WhatsApp bericht.
  • Zorg dat er van alle belangrijke data zoals foto’s, documenten, contactgegeven etc. een back-up is gemaakt. Het liefst op een losse harde schijf of usb stick omdat netwerkschijven ook geïnfecteerd kunnen raken.

 

Toch geïnfecteerd?

 

  • Zet je device uit en maak hier geen gebruik meer van, dit voorkomt verdere infectie op eventuele andere apparaten die zijn aangesloten op hetzelfde netwerk.
  • Breng je device naar een expert, in de meeste gevallen kunnen de bestanden niet meer worden ontsleuteld maar deze kan een verdere infectie wel voorkomen. En je systeem weer volledig opnieuw installeren.
  • Wij raden aan om niet te betalen, je hebt te maken met criminelen bendes en deze zullen na de betaling de bestanden vaak niet vrijgeven. Het blijft namelijk een mooi chantagemiddel en daarmee een goede melkkoe.
  • Waarschuw vooral alle mensen binnen je netwerk, want vaak zijn er al zonder dat je het weet geïnfecteerde mailtjes, sms’jes en WhatsApp berichten verzonden aan de mensen in je contactlijst.

 

Helaas is er nog geen goede oplossing voor dit probleem, alle antivirus ontwikkelaars werken hieraan maar het blijft een kat en muisspel. Dus voorkomen is beter dan genezen!

 

Hoe? Uw iDevice in Herstel of DFU modus zetten.

Herstel modus

Er zijn verschillende redenen om uw iPhone, iPad of iPod in herstel modus te zetten, de voornaamste reden om uw iDevice te herstellen.

 

Uw iDevice in herstel modus zetten:

1. Start iTunes en sluit uw iDevice aan op uw computer.

2. Zet uw iDevice uit door de power knop ingedrukt te houden, bovenaan uw iDevice verschijnt een slider met “zet uit”. Slide naar rechts om te bevestigen.

3. Wanneer uw iDevice is uitgeschakeld houd u de Home en Powerknop ongeveer 12 seconden tegelijkertijd in gedrukt , iTunes zal nu aangeven dat uw iDevice in herstel modus staat.

 

DFU modus

De DFU modus is een anders dan de herstel modus, de DFU modus word vaak gebruikt om te jailbreaken of om stockfirmware terug te zetten op uw iDevice.

 

Uw iDevice in DFU modus zetten:

1. Start iTunes en sluit uw iDevice aan op uw computer.

2. Zet uw iDevice uit door de power knop ingedrukt te houden, bovenaan uw iDevice verschijnt een slider met “zet uit”. Slide naar rechts om te bevestigen.

3. Wanneer het toestel helemaal uit geschakeld is, houdt  u de Home en Power knop ingedrukt.

4. Laat na precies 10 seconden de Power knop los, terwijl u de Home knop ingedrukt blijft.

5. iTunes zal na een aantal seconden aangeven dat uw iDevice in herstel modus staat, let op het scherm blijft zwart en uw iDevice staat wel degelijk in DFU modus ook al geeft iTunes anders aan.