Wat is ransomware en hoe voorkom je dat je ermee te maken krijgt?

 

 

Het onderwerp is op dit moment zeer actueel ransomware oftewel gijzelsoftware. Gijzelsoftware komt veelvuldig voor op de Windows en Android platformen en in veel mindere mate op Mac OSX en IOS en Linux.

 

De bedoeling van gijzelsoftware is om al uw bestanden kapen en daarna tegen betaling van een aanzienlijk bedrag weer vrij te geven. De betaling geschied in de meeste gevallen door het overmaken van bitcoins. Er zijn zelfs criminelen bendes met een volledige ingerichte “klantenservice” die je dan precies uitleggen hoe je de betaling moet verrichten.

 

Infecteren gebeurd door het bezoeken van malafide websites, het downloaden van verkeerde apps, het openen van bijlages in geïnfecteerde mailtjes, sms’jes en zelfs tegenwoordig in WhatsApp berichten.

 

Infectie voorkomen?

 

  • Zorg altijd dat je besturing software up top date is, vaak is het vervelend dat je continu meldingen krijgt over updates maar deze zijn vaak wel nodig om de beveiliging van je device te optimaliseren.
  • Zorg voor een goede virusscanner met een firewall en houd deze up to date.
  • Open geen mailtjes, sms’jes en WhatsApp berichten met bijlages van onbekende. Banken, overheidsinstanties, postbezorgers etc. zullen nooit om je persoonlijke gegevens vragen via een mail, sms of WhatsApp bericht.
  • Zorg dat er van alle belangrijke data zoals foto’s, documenten, contactgegeven etc. een back-up is gemaakt. Het liefst op een losse harde schijf of usb stick omdat netwerkschijven ook geïnfecteerd kunnen raken.

 

Toch geïnfecteerd?

 

  • Zet je device uit en maak hier geen gebruik meer van, dit voorkomt verdere infectie op eventuele andere apparaten die zijn aangesloten op hetzelfde netwerk.
  • Breng je device naar een expert, in de meeste gevallen kunnen de bestanden niet meer worden ontsleuteld maar deze kan een verdere infectie wel voorkomen. En je systeem weer volledig opnieuw installeren.
  • Wij raden aan om niet te betalen, je hebt te maken met criminelen bendes en deze zullen na de betaling de bestanden vaak niet vrijgeven. Het blijft namelijk een mooi chantagemiddel en daarmee een goede melkkoe.
  • Waarschuw vooral alle mensen binnen je netwerk, want vaak zijn er al zonder dat je het weet geïnfecteerde mailtjes, sms’jes en WhatsApp berichten verzonden aan de mensen in je contactlijst.

 

Helaas is er nog geen goede oplossing voor dit probleem, alle antivirus ontwikkelaars werken hieraan maar het blijft een kat en muisspel. Dus voorkomen is beter dan genezen!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 13 =